Nejedna osoba snažící se dodržovat dietu má zafixováno, že banány patří mezi zakázané ovoce. V průměru totiž obsahuje 100 kcal a plno sacharidů, což je na ovoce opravdu hodně. Proto jím dlouho dietní režimy opovrhovaly, až do té doby, než se zjistilo, jaké cenné látky obsahuje a jaký vliv má na lidské tělo i psychiku. Jaké jsou tedy důvody pro to, abychom zařadili toto žluté ovoce zpět do svých jídelníčků?
- Pomáhá proti depresím i stresu
Díky vysokému obsahu tryptofanu podporujícím tvorbu serotoninu (hormonu štěstí) v těle, zaženete splín, depresi i stres. Velké množství hořčíku podpoří lepší náladu.
- Vynikající zdroj energie
Toto žluté ovoce je také vysokým zdrojem vlákniny a přírodních cukrů, které dodají velkou porci energie unavenému organismu.
- Posiluje kosti
Vápník, který je zde ve vysoké míře obsažen, zajistí dostatečnou ochranu před osteoporózou a řídnutím kostí.
- Prospívá správnému tlaku i krvi
Velké množství železa zajistí kvalitu krve a vitamín B6 zase napomůže tvorbě bílých krvinek. Draslík zase reguluje krevní tlak, který usměrňuje do správné hladiny.
- Prevence proti cukrovce
- Pomůže při nevolnosti
Při žaludečních či trávicích obtížích máloco pomůže tak, jako banán. Je velmi šetrný k žaludečním sliznicím, navíc ulevuje od pálení žáhy a bolestí.
- Přírodní probiotikum
Jako probiotikum napomáhá správné činnosti střev, trávení, vstřebávání živin do těla a také působí proti zácpě.
- Působí proti horečce
Pojídání tohoto ovoce ochlazuje organismus, takže při vyšší tělesné teplotě se jako první pomoc rozhodně hodí.
- Stop oparům
Potíráním oparu vnitřní stranou slupky napomáhá rychlejšímu zhojení. Stejně tak uklidňujícím účinkem pomůže proti svědění při kousnutí hmyzem.
- Podporuje bystrost
Díky draslíku dokáže toto ovoce navyšovat IQ v tom smyslu, že mozek bude bystřejší a velmi dobře funkční.
Důvodů, proč si dopřát toto čerstvé ovoce je tedy opravdu hodně. Pokud si chcete udělat zásoby, volte mrazem sušený banán. Lyofilizované ovoce je totiž sušeno šetrně, takže v něm zůstávají všechny prospěšné látky, stejně jako v tom čerstvém. Navíc si ovoce zachová strukturu, takže lákavě žlutá barva zůstane.